

Theme: Biomarkers of Co-occuring Pathologies

October 15th - 17th, 2024
Hybrid Event
Sheraton Boston





HIGH LEVEL AGENDA

Tuesday, October 15								
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION (Floor 2)				
1:00 PM	5:00 PM	Data Core Workshop	Iris Leng, MD, PhD	Independence Ballroom				
Wednesday, October 16								
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION (Floor 2)				
7:00 AM	8:00 AM	Breakfast	-	Back Bay C&D				
8:00 AM	9:00 AM	ORE Core Session	Dorothy Edwards, PhD	Grand Ballroom				
9:00 AM	10:00 AM	Special Session on Brain Donation (hosted by ORE Core & Neuropathology Core)	Dorothy Edwards, PhD Brittany Dugger, PhD	Grand Ballroom				
10:00 AM	10:20 AM	Break	-	Foyer				
10:20 AM	11:20 AM	Neuropathology Core Session	Brittany Dugger, PhD	Grand Ballroom				
11:20 AM	1:20 PM	Lunch Break	-	On Own				
11:35 AM	1:05 PM	New Investigator Award Program Informational Luncheon (please RSVP)	-	Independence Ballroom				
1:20 PM	3:05 PM	Directors Session Part 1	Sanjay Asthana, MD	Grand Ballroom				
3:05 PM	3:40 PM	Networking Break - Ice Cream Social	-	Foyer				
3:05 PM	5:15 PM	Virtual Core Networking Rooms	-	Online Only				
3:40 PM	5:15 PM	Directors Session Part 2	Sanjay Asthana, MD	Grand Ballroom				
5:15 PM	6:00 PM	Administrators Meeting (Invite Only)	Ari Bhaumik, BA, CCRP Sarah VanHeiden, PhD	Independence Ballroom				
6:30 PM	9:30 PM	Centers' Reception (open to all in-person attendees)	Alzheimer's Association	Earls Prudential 800 Boylston Street Boston, MA 02199				
		Thursday, Octo	ber 17					
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION				
7:00 AM	8:00 AM	Breakfast	-	Back Bay C&D				
7:00 AM	8:00 AM	ORE Core Leaders Closed Door Meeting (invite-only)	Dorothy Edwards, PhD	Independence Ballroom				
8:00 AM	9:30 AM	NACC Session	Sarah Biber, PhD	Grand Ballroom				
9:30 AM	10:45 AM	D:45 AM REC Poster Session (in-person only) Jose Cavazos, MD,		Republic Ballroom				
10:45 AM	12:15 PM	5 PM Data Core Session Sheng Luo, PhD		Grand Ballroom				
12:15 PM	2:15 PM	5 PM Lunch Break -		On Own				
12:30 PM	2:00 PM	NACC Steering Committee Meeting (invite-only)	-	Independence Ballroom				
2:15 PM	3:45 PM	CTF Session	Allan Levey, PhD	Grand Ballroom				
3:45 PM	4:00 PM	Break	-	Foyer				
4:00 PM	5:00 PM	CLARITI Session	Sterling Johnson, PhD Elizabeth Mormino, PhD	Grand Ballroom				

Data Core Workshop	Tuesday, October 15 Independence Ballroom
1:00 PM - 1:05 PM	5min
Introduction	Iris Leng, MD, PhD Wake Forest University ADRC
1:05 PM - 1:25 PM	15min presentation, 5min Q&A
Multimodal Data Integration via Mediation/Path Analysis	Yi Zhao Indiana University ADRC
1:25 PM - 1:45 PM	15min presentation, 5min Q&A
Unbiased and Robust Analysis of Co-Localization in Alzheimer's Disease Research Images	Hui Zhang, PhD, MA, MS Northwestern ADRC
1:45 PM - 2:05 PM	15min presentation, 5min Q&A
Applications of Joint Models for Assessing Attrition Bias When Studying Cognitive Trajectories	Rachel Stuckwisch UAB ADRC
2:05 PM - 2:25 PM	15min presentation, 5min Q&A
Exploring Novel Functional Data Analysis and Machine Learning for Eye- track in Preclinical AD	Jingjing Zou UCSD ADRC
2:25 PM - 2:50 PM	25mii
Prook	

Break	
2:50 PM - 3:10 PM	20min

Midlife and Later-Life Social Risk Scores (SRSs) Modify the	Xian Wu
Effects of Apolipoprotein E (APOE) & on Alzheimer's Disease	University of Kentucky ADRC

3:10 PM - 3:30 PM	20min

Payanian Multi madality Diagona programian Madala of Domentia	John Kornak, PhD
Bayesian Multi-modality Disease-progression Models of Dementia	UCSF ADRC

3:30 PM - 3:50 PM									20min	
	_				_					

Development and Validation of Natural Language Processing	Laili Soleimani
(NLP)-Based Risk Prediction Model for Cognitive Impairment in	Mount Sinai School of
Geriatric Patients	Medicine ADRC

3:50 PM - 4:50 PM 60mi

Electronic Data Capture (EDC) Workgroup Updates

ORE Core Session	Wednesday, October 16	
8:00 AM - 8:10 AM		10mii
Introduction & Committee Upda	ites	Dorothy Farrar-Edwards, PhD Wisconsin ADRC
8:10 AM - 8:20 AM		10mii
Broader Participant Perspective	es on Satisfaction with Engagement	Rev. Dr. Alex Gee University of Wisconsin
8:20 AM - 8:30 AM		10mii
Retention Pathway - Addressing Participation	g Challenges to Longitudinal Study	Darby Morhardt, PhD Northwestern ADRC
8:30 AM - 8:40 AM		10mii
Community Engagement - Susta Participants	aining Relationships with Study	Annalise Rahman-Filipiak, PhD Michigan ADRC
8:40 AM - 9:00 AM		20mii
Panel Discussion	Moderator: Monica W. Parker, MD Emory Goizueta ADRC	Darby Morhardt, PhD Northwestern ADRC
i and piacussivii	Rev. Dr. Alex Gee University of Wisconsin	Annalise Rahman-Filipiak, PhD Michigan ADRC

Special Session on Brain Donat (hosted by ORE Core & Neuropathology Core)	ion	Wednesday, October 16
9:00 AM - 9:05 AM		5min
Introduction	Dorothy Farrar-Edwards, PhD Wisconsin ADRC	Crystal M. Glover, PhD Rush University ADRC
9:05 AM - 10:00 AM		55min
	Moderator: Crystal M. Glover, PhD Rush University ADRC	Katherine Brandt, MM Massachusetts ADRC
Panel Discussion	Darby Morhardt, PhD Northwestern ADRC	Tish Hevel Brain Donor Project
	Arline Faustin, MD NYU ADRC	Nancy Cherico, PhD Boston University ADRC Participant Perspective

Neuropathology Core Session	Wednesday, October 16
10:20 AM - 10:35 AM	15min
What's Happening in the ADRC Neuropathology Core	Brittany Dugger, PhD UC Davis ADRC
10:35 AM - 10:50 AM	15min
Brain Donation Survey Results	Alifiya Kapasi, PhD Rush University Medical Center
10:50 AM - 11:00 AM	10min
Culture-Centric Narrative as a Tool for Messaging about Brain Donation	Jennifer Lingler, PhD, RN University of Pittsburgh ADRC
11:00 AM - 11:10 AM	10min
Enrollment into Brain Donation in a Diverse Cohort of Oldest Old - Lessons Learned from the Life After 90 Study	Rachel Whitmer, PhD UC Davis ADRC
11:10 AM - 11:20 AM	10min
Q&A	

Directors Session Part 1	Wednesday, October 16
1:20 PM - 1:25 PM	5min
Introduction	Sanjay Asthana, MD Wisconsin ADRC
National Institute on Aging (NIA) Updates	
1:25 PM - 1:40 PM	15min
NIA Update	Richard Hodes, MD National Institute on Aging
1:40 PM - 1:55 PM	15min
Division of Neuroscience Update	Amy Kelley, MD, MSHS National Institute on Aging
1:55 PM - 2:15 PM	20min
ADRC Program Update	Cerise Elliott, PhD National Institute on Aging
2:15 PM - 2:25 PM	10min
NIA Q&A	
2:25 PM - 2:35 PM	10min
NACC Update	Sarah Biber, PhD NACC
2:35 PM - 2:45 PM	10min
NCRAD Update	Tatiana Foroud, PhD NCRAD
2:45 PM - 2:55 PM	10min
NIAGADS Update	Li-San Wang, PhD NIAGADS
2:55 PM - 3:05 PM	10min
NACC, NCRAD, NIAGADS Q&A	
Networking Break - Ice Cream 3:05 PM - 3:40 PM	Social
3:U3 PM - 3:40 PM	

AGENDA CONTINUED ON NEXT PAGE

Directors Session Part 2		Wednesday, Oct 16	
3:40 PM - 3:45 PM			5min
Introduction		Sanjay Asthana, MD Wisconsin ADRC	
3:45 PM - 4:00 PM			15min
Pathology Validation of AD Biomarkers vs Neuropathology		Renaud La Joie, PhD UCSF ADRC	
4:00 PM - 4:15 PM			15min
Significance of Diversifying ADRC Cohorts		Rosie Curiel Cid, PsyD 1Florida ADRC	
4:15 PM - 4:30 PM		15min	
Advances in Biomarkers of Alpha-Synuclein		Kathleen Poston, MD Stanford ADRC	
4:30 PM - 5:15 PM			45min
	Renaud La Joie, PhD UCSF ADRC	Ganesh Babulal, PhD Washington University Knight	
Panel: Understanding Mixed Pathologies, Translation to Clinical Practice	Rosie Curiel Cid, PsyD 1Florida ADRC	ADRC	
	Kathleen Poston, MD Stanford ADRC	Astrid Suchy-Dicey, PhD University of Washington ADRC	
	Gil Rabinovici, MD (moderator) UCSF ADRC	Edward Lee, MD, PhD Penn ADRC	

NACC Session				Thursday, Octob	oer 17
8:00 AM - 8:02 AM					2min
Welcome				Walter Kukull, PhD NACC	
UDSv4 Launch: Data-Informed Timelii	ne, Tools, and Strateg	gies			
8:02 AM - 8:07 AM					5min
Timeline & Approach				Sarah Biber, PhD NACC	
8:07 AM - 8:12 AM					5min
General Resources				Jess Welch, MBA NACC	
8:12 AM - 8:17 AM					5min
Clinical Resources				Cynthia Carlsson, MD, M University of Wisconsin	
8:17 AM - 8:22 AM					5min
EDC System Resources				Sudeshna Das, PhD Massachusetts ADRC	
8:22 AM - 8:27 AM					5min
Q&A	Sarah Biber, PhD NACC	Cynthia Carlsson, MD, MS University of Wisconsin	Jess Welch, MBA NACC	Sudeshna Das, PhD Massachusetts ADRC	
NACC Data Platform: A Next-Generati	ion Multimodal Data I	Integration, Interopability, Ha	rmonization, and Ac	cess Platform	
8:27 AM - 8:32 AM				Sarah Biber, PhD	5min
What's New and Where are We He	aded?			NACC	
8:32 AM - 8:37 AM				Sarah Biber, PhD	5min
ADRC Portals: Empowering ADRC	s with Streamlined	l Data Submission and Ac	cess	NACC	
8:37 AM - 8:42 AM				Jess Welch, MBA	5min
Launching the New NACCID Syste	em			NACC	
8:42 AM - 8:47 AM				Sarah Biber, PhD	5min
NACC Data Front Door: A One-Sto	pp-Shop for ADRC I	Program Data		NACC	
8:47 AM - 8:52 AM					5min
Q&A		Jess Welch, I NACC	MBA	Sarah Biber, PhD NACC	
Becoming More Multimodal and Expa 8:52 AM - 8:57 AM	anding Interoperability	у			5min
The ADRC Biomaker Steering Cor Estabilishing Guidelines and Stan and Sharing for the ADRC Program	dards for Fluid Bio			Kristen Russ, PhD NCRAD	
8:57 AM - 9:02 AM					5min
Capturing ATN Across the ADRC I	Program			Gil Rabinovici, MD UCSF ADRC	
9:02 AM - 9:10 AM					8min
Q&A		Kristen Russ NCRAD	, PhD	Gil Rabinovici, MD UCSF ADRC	
9:10 AM - 9:18 AM					8min
UDSv4 dVoice and Q&A				Rhoda Au, PhD Boston University ADRC	;
9:18 AM - 9:30 AM					12min
SCAN Update and Q&A				Bill Jagust, PhD UC Berkeley	

REC Poster Session

Updated presentation titles will be included for all presenters in our final agenda.

9:30 AM - 10:45 AM

REC Poster Session (in-person)				
1		Alexandra Ortega, PsyD 1Florida ADRC		
2	Aging Neural Circuits in Cognitive and Social Behavior	Jessica Verpeut, PhD Arizona ADRC		
3		Nikhil Panicker, PhD Cleveland ADRC		
4	From Text to Insight: Leveraging Unstructured Clinical Notes to Predict MMSE Scores in Patients with Alzheimer's Disease	Betina Idnay, PhD, RN Columbia University ADRC		
5		Emily Giannotto Emory Goizueta ADRC		
6		Kelly Nudelman, PhD Indiana ADRC		
7		Jon Ling, PhD Johns Hopkins ADRC		
8		Chao-Yi Wu, PhD Massachusetts ADRC		
9		Paula Aduen, PhD, LP Mayo Clinic ADRC		
10	Investigating Environmental Risks of Aging-related Metabolic and Neurodegenerative Diseases	Xin Wang, PhD, MPH Michigan ADRC		
11	Dissecting the Regulatory Role of Dual Specificity Protein Phosphatase 4 (DUSP4) in Alzheimer's Diseaseassociated Microglial Activation	Allen Pan Mount Sinai ADRC		
12	What Does Dementia Mean to You? Conceptualization of Dementia and Interest in Biomarker Disclosure in Pueblo Dwelling Older Adults	Katie Edwards, BA New Mexico ADRC		
13	Oligodendrocyte-Derived Carnosine Protects the CNS From Lipid Peroxidation	Benayahu Elbaz-Eilon, PhD Northwestern ADRC		
14	Examination of Sex-Dependent Sleep Disruptions and OSA Severity on Limbic System Integrity in Community-Dwelling Cognitively Unimpaired Older Adults.	Joshua Gills, PhD NYU ADRC		
15	Use of the Hybrid Model for Developing the Concept of Dementia Friendly in the Context of Hospitalization	Ellen Munsterman, MSN, APRN, AGCNS-BC Penn ADRC		
16	Association Between Hippocampal Microglia, LATE-NC, and Hippocampal Sclerosis in Older Adults	Sonal Agrawal, PhD Rush ADRC		
17		Valentina Garbarino, PhD South Texas ADRC		
18	Myelin Modulation of Neuronal Activity in Alzheimer's Disease	Mable Lam, PhD Stanford ADRC		
10	Mycan Modulation of Neuronal Activity in Alzheimer a Disease	Stanford ADRC		

Agenda Continued on Next Page

REC Poster Session

Updated presentation titles will be included for all presenters in our final agenda.

9:30 AM - 10:45 AM

REC Poster	Cassian	(in norman)
REC PUSIEI	36221011 1	(111-0613011)

	ter description (in person)	
19	The Gut Microbiome as a Therapeutic Target for Cognitive Aging and Alzheimer's Disease	Abbi Hernandez, PhD UAB ADRC
20	Association of Grip Strength with Cognitive Performance and Resilience in KHANDLE, STAR, and LifeAfter90	Alex Posis, PhD UC Davis ADRC
21		Michael Bueno, PhD, MSN, RN CNL UC Irvine ADRC
22	Associations of Regional White Matter Hyperintensity Patterns and Longitudinal Cognitive Decline	Lindsay J. Rotblatt, PhD UCSD ADRC
23		Jessica de Leon, MD UCSF ADRC
24	Acute Cholesterol Consumption Negatively Impacts Brain Mitochondrial Function	Benjamin Kugler, PhD University of Kansas ADRC
25	Repetitive DNA in Alzheimer's Disease	Cody Steely, PhD University of Kentucky ADRC
26	Use of the Hybrid Model for Developing the Concept of Dementia Friendly in the Context of Hospitalization	Ellen Munsterman, MSN, APRN, AGCNS-BC University of Pennsylvania
27	Qualitative Analysis of Dementia Caregivers' Experiences with Lucidity	Quinton Cotton, PhD, MSSA University of Pittsburgh ADRC
28		Randall Eck, PhD University of Washington
29		Hailey Kresge Vanderbilt Exploratory ADRC
30	TDP-43/LATE	William Harrison, MD Wake Forest ADRC
31	The Association of Dementia Risk Symptoms and Functional Outcomes in Adults with Down Syndrome	Selena Washington, PhD, MSPH, OTR/L Washington University Knight ADRC
32	Gut Microbiome Compositional and Functional Features Associate with Alzheimer's Disease Pathology	Jea Woo Kang, Ph.D. Wisconsin ADRC

Data Core Sessi	Thursday, October 17	
10:45 AM - 10:55 AM		10min
NIAGADS Update - Engaging Al Understanding Genetic Data An		Li-San Wang, PhD NIAGADS
10:55 AM - 11:10 AM		15min
Data Concierge: Making Center to the ADRD Research Ecosyste		Michael Lutz, PhD Duke/UNC ADRC
11:10 AM - 11:25 AM		15min
Novel Approaches to Sharing D Alzheimer's Disease Clinical Tri		Gustavo Jimenez-Maggiora, PhD, MBA USC ATRI/ACTC
11:25 AM - 11:40 AM		15min
Data Support Drives Outreach Recruitment and Engagement Success		Tina Lewandowski, EdD University of Kansas ADRC Jeffrey M. Burns, MD, MS
		University of Kansas ADRC
11:40 AM - 11:55 AM		15min
Leveraging Real-time Data Platforms to Advance Data- Driven Recruitment		Kelsie Full, PhD, MPH Vanderbilt Exploratory ADRC
11:55 AM - 12:15 PM		20min
Panel Q&A	Michael Lutz, PhD Duke/UNC ADRC	Gustavo Jimenez-Maggiora, PhD, MBA
	Tina Lewandowski, EdD University of Kansas ADRC	USC ATRI/ACTC Kelsie Full, PhD, MPH
	Jeffrey M. Burns, MD, MS University of Kansas ADRC	Vanderbilt Exploratory ADRC

CTF Session		Thursday, Oct	ober 17
2:15 PM - 2:25 PM			10min
UDSv4 Pilot Survey Results & Timeline		Jessica Culhane, MS NACC	
2:25 PM - 3:10 PM			45min
UDSv4 Pilot Panel	Moderator: Suzanne Schindler, MD, PhD Knight ADRC, Washington University in St. Louis Justin Barber, MS University of Kentucky ADRC	Nicole Oliviera Penn ADRC Anna Campbell Sullivan, PsyD South Texas ADRC	
3:10 PM - 3:15 PM			30min
UDSv4 Neuropsych Battery Updates	Andy Saykin, PsyD Indiana ADRC	Lisa Barnes, PhD Rush University ADRC	
3:15 PM - 3:45 PM			10min
CTF Technology Workgroup Updates	Sudeshna Das, PhD Massachusetts ADRC	Sarah Biber, PhD NACC	

CLARiTI Session		Thursday, Oc	tober 17
4:00 PM - 4:10 PM			10min
Scientific Impact of CLARiTI	Elizabeth Mormino, PhD Stanford ADRC	Sterling Johnson, PhD Wisconsin ADRC	
4:10 PM - 4:25 PM			15min
Infrastructure: Updates & Impact		Sarah Biber, PhD NACC	
4:25 PM - 4:30 PM			5min
Study Updates		Erin Chin Wisconsin ADRC	
4:30 PM - 5:00 PM			30min
CLARITI National Inclusion and Engagement Plan	Monica Rivera-Mindt, PhD Mount Sinai ADRC	Ozioma Okonkwo, PhD Wisconsin ADRC	