

Theme: Biomarkers of Co-occuring Pathologies

October 15th - 17th, 2024

Hybrid Event

Sheraton Boston





HIGH LEVEL AGENDA

Tuesday, October 15						
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION (Floor 2)		
1:00 PM	5:00 PM	Data Core Workshop	Iris Leng, MD, PhD	Independence Ballroom		
Wednesday, October 16						
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION (Floor 2)		
7:00 AM	8:00 AM	Breakfast	-	Back Bay C&D		
8:00 AM	9:00 AM	ORE Core Session	Dorothy Edwards, PhD	Grand Ballroom		
9:00 AM	10:00 AM	Special Session on Brain Donation (hosted by ORE Core & Neuropathology Core)	Dorothy Edwards, PhD Brittany Dugger, PhD	Grand Ballroom		
10:00 AM	10:20 AM	Break	-	Foyer		
10:20 AM	11:20 AM	Neuropathology Core Session	Brittany Dugger, PhD	Grand Ballroom		
11:20 AM	1:20 PM	Lunch Break	-	On Own		
11:35 AM	1:05 PM	New Investigator Award Program Informational Luncheon (in-person RSVP-only, open to all virtually)	-	Independence Ballroom		
12:20 PM	1:20 PM	Virtual NACC Data Platform Booth	Ben Keller, PhD	Online Only		
1:20 PM	3:05 PM	Directors Session Part 1	Sanjay Asthana, MD	Grand Ballroom		
3:05 PM	3:40 PM	Networking Break - Ice Cream Social	-	Foyer		
3:05 PM	3:40 PM	Virtual Core Networking Rooms	-	Online Only		
3:40 PM	5:15 PM	Directors Session Part 2	Sanjay Asthana, MD	Grand Ballroom		
5:15 PM	6:00 PM	Administrators Meeting (invite-only)	Ari Bhaumik, BA, CCRP Sarah VanHeiden, PhD	Independence Ballroom		
6:30 PM	9:30 PM	Centers' Reception (all in-person attendees are welcome)	Alzheimer's Association	Earls Prudential 800 Boylston Street Boston, MA 02199		
		Thursd	lay, October 17			
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION (Floor 2)		
7:00 AM	8:00 AM	Breakfast	-	Back Bay C&D		
7:00 AM	8:00 AM	ORE Core Leaders Closed Door Meeting (invite-only)	Dorothy Edwards, PhD	Independence Ballroom		
8:00 AM	9:30 AM	NACC Session	Walter Kukull, PhD Sarah Biber, PhD	Grand Ballroom		
9:30 AM	10:45 AM	REC Poster Session (in-person only)	Jose Cavazos, MD, PhD	Republic Ballroom		
10:45 AM	12:15 PM	Data Core Session	Sheng Luo, PhD	Grand Ballroom		
12:15 PM	2:15 PM	Lunch Break	-	On Own		
12:30 PM	2:00 PM	NACC Steering Committee Meeting (invite-only)	-	Independence Ballroom		
1:15 PM	2:15 PM	Virtual NACC Data Platform Booth	Ben Keller, PhD	Online Only		
2:15 PM	3:45 PM	CTF Session	Allan Levey, PhD	Grand Ballroom		
3:45 PM	4:00 PM	Break	-	Foyer		
4:00 PM	5:00 PM	CLARITI Session	Sterling Johnson, PhD Elizabeth Mormino, PhD	Grand Ballroom		



TABLE OF CONTENTS

Day One - Tuesday, October 15th

Data Core Workshop	1
Day Two - Wednesday, October 16th	
ORE Core Session	3
Special Session on Brain Donation	4
Neuropathology Core Session	5
New Investigator Award Program Luncheon	6
Directors Session	7
Day Three - Thursday, October 17th	
NACC Session	9
REC Poster Session	11
Data Core Session	13
CTF Session	14
CLARITI Session	15

Data Core Workshop Part 1

Tuesday, October 15 Independence Ballroom

1:00 PM - 1:05 PM 5min

Iris Leng, MD, PhD

Wake Forest University ADRC

1:05 PM - 1:25 PM 15min presentation, 5min Q&A

Multimodal Data Integration via Mediation/Path Analysis

Yi Zhao, PhD
Indiana Unive

Indiana University ADRC

1:25 PM - 1:45 PM 15min presentation, 5min Q&A

Unbiased and Robust Analysis of Co-Localization in Alzheimer's Disease
Research Images
Hui Zhang, PhD, MA, MS
Northwestern ADRC

nessearon mages

1:45 PM - 2:05 PM 15min presentation, 5min Q&A

Applications of Joint Models for Assessing Attrition Bias When Studying Rachel Stuckwisch, MPH, MS Cognitive Trajectories

Rachel Stuckwisch, MPH, MS UAB ADRC

2:05 PM - 2:25 PM 15min presentation, 5min Q&A

Exploring Novel Functional Data Analysis and Machine Learning for Eye- track in Preclinical ADJingjing Zou, PhD
UCSD ADRC

2:25 PM - 2:50 PM 25min

Break

AGENDA CONTINUED ON NEXT PAGE

Data Core Workshop Part 2	Tuesday, October 15 Independence Ballroom		
2:50 PM - 3:10 PM	20min		
Midlife and Later-Life Social Risk Scores (SRSs) Modify the Effects of Apolipoprotein E (APOE) ε4 on Alzheimer's Disease	Xian Wu, PhD University of Kentucky ADRC		
3:10 PM - 3:30 PM	20min		
Bayesian Multi-modality Disease-progression Models of Dementia	John Kornak, PhD UCSF ADRC		
3:30 PM - 3:50 PM	20min		
Development and Validation of Natural Language Processing (NLP)-Based Risk Prediction Model for Cognitive Impairment in Geriatric Patients	Laili Soleimani, MD Mount Sinai School of Medicine ADRC		
Electronic Data Capture (EDC) Workgroup Updates			
3:50 PM - 4:05 PM	15min		
What EDC Workgroup Has Accomplished	Sarah Biber, PhD NACC		
4:05 PM - 4:15 PM	10min		
What Is Left To Do for UDSv4	Jess Welsch, MBA NACC		
4:15 PM - 4:30 PM	15min		
Crosswalk and Harmonization	Chad Murchison, PhD UAB ADRC		
4:30 PM - 4:50 PM	20min		
	Sarah Biber, PhD NACC		
Q&A	Chad Murchison, PhD UAB ADRC		
QQA	Jess Welsch, MBA NACC		

ORE Core Sessi	Wednesday, October 16	
8:00 AM - 8:10 AM		10min
Introduction & Committee Upo	dates	Dorothy Farrar-Edwards, PhD Wisconsin ADRC
8:10 AM - 8:20 AM		10min
Retention Pathway - Addressi Participation	ng Challenges to Longitudinal Study	Darby Morhardt, PhD Northwestern ADRC
8:20 AM - 8:30 AM		10min
Strategies for Retaining Diver Relationships at the Individua	se Participants: Building I, Family, and Community Level	Annalise Rahman-Filipiak, PhD Michigan ADRC
8:30 AM - 8:40 AM		10min
Broader Participant Perspecti	ves on Satisfaction with Engagement	Rev. Dr. Alex Gee University of Wisconsin
8:40 AM - 9:00 AM		20min
Panel Discussion	Moderator: Monica W. Parker, MD Emory Goizueta ADRC	Darby Morhardt, PhD Northwestern ADRC
3.7.7.2.2.10.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.3.	Rev. Dr. Alex Gee University of Wisconsin	Annalise Rahman-Filipiak, PhD Michigan ADRC

Special Session on Brain (hosted by ORE Core & Neuropathology Core)	n Donation	Wednesday, October 16
9:00 AM - 9:05 AM		5min
Introduction	Brittany Dugger, PhD UC Davis ADRC	Crystal Glover, PhD Rush University ADRC
9:05 AM - 10:00 AM		55min
	Moderator: Crystal Glover, PhD Rush University ADRC	Katie Brandt, MM Massachusetts ADRC
Panel Discussion	Darby Morhardt, PhD Northwestern ADRC	Tish Hevel Brain Donor Project
	Arline Faustin, MD NYU ADRC	Nancy Cherico, PhD Boston University ADRC Particpant Perspective

Neuropathology Core Session	Wednesday, October 16
10:20 AM - 10:35 AM	15min
What's Happening in the ADRC Neuropathology Core	Brittany Dugger, PhD UC Davis ADRC
10:35 AM - 10:50 AM	15min
Brain Donation Survey Results	Alifiya Kapasi, PhD Rush University ADRC
10:50 AM - 11:00 AM	10min
Culture-Centric Narrative as a Tool for Messaging about Brain Donation	Jennifer Lingler, PhD, RN University of Pittsburgh ADRC
11:00 AM - 11:10 AM	10min
Enrollment into Brain Donation in a Diverse Cohort of Oldest Old - Lessons Learned from the Life After 90 Study	Rachel Whitmer, PhD UC Davis ADRC
11:10 AM - 11:20 AM	10min
Q&A	

New Investigator Award Program Luncheon

Wednesday, October 16

Capped at 150 in person attendees, RSVP-only Open to all attendees virtually

11:45 AM - 11:55 PM			10min
Welcome to 2025 New Investigator Award F	Program (NIAP)	Heather Snyder, PhD Alzheimer's Association	
Welcome to 2023 New Investigator Award I	riogiam (NIAP)	Sarah Biber, PhD NACC	
11:55 PM - 12:00 PM			5min
REC Mentorship Program Overview José E. Cavazos, MD, PhD South Texas ADRC			
12:00 PM - 12:03 PM			3min
Introducing Our Speakers: NIAP Awardees Sarah Biber, PhD NACC			
12:03 PM - 12:13 PM			10min
Application Strategies for NIAP Yuriko Katsumata, PhD University of Kentucky ADR			
12:13 PM - 12:23 PM			10min
NACC New Investigator Support: From Genetic Program	otype	Corey McMillan, PhD Penn ADRC	
12:23 PM - 1:00 PM			37min
	Heather Snyder, PhD Alzheimer's Association	Yuriko Katsumata, PhD University of Kentucky ADRC	
Q&A	Sarah Biber, PhD NACC	Corey McMillan, PhD Penn ADRC	
	José E. Cavazos, MD, PhD South Texas ADRC		

Directors Session Part 1 Wednesday, October 16					
1:20 PM - 1:25 PM	5min				
Introduction	Sanjay Asthana, MD Wisconsin ADRC				
National Institute on Aging (NIA) Updates					
1:25 PM - 1:45 PM	20min				
NIA Update	Richard Hodes, MD National Institute on Aging				
1:45 PM - 2:00 PM	15min				
Division of Neuroscience Update	Amy Kelley, MD, MSHS National Institute on Aging				
2:00 PM - 2:15 PM	15min				
ADRC Program Update	Cerise Elliott, PhD National Institute on Aging				
2:15 PM - 2:25 PM	10min				
NIA Q&A					
2:25 PM - 2:35 PM	10min				
NACC Update	Sarah Biber, PhD NACC				
2:35 PM - 2:45 PM	10min				
NCRAD Update	Tatiana Foroud, PhD NCRAD				
2:45 PM - 2:55 PM	10min				
NIAGADS Update	Li-San Wang, PhD NIAGADS				
2:55 PM - 3:05 PM	10min				
NACC, NCRAD, NIAGADS Q&A					
Networking Break - Ice Cro 3:05 PM - 3:40 PM					
AGENDA CONTINUED ON N	_				

Directors Session Part	2	Wednesday, October 16		
3:40 PM - 3:45 PM			5min	
Introduction	Sanjay Asthana, MD Wisconsin ADRC			
3:45 PM - 4:00 PM			15min	
Pathology Validation of AD Biomarkers vs N	Renaud La Joie, PhD UCSF ADRC			
4:00 PM - 4:15 PM			15min	
Significance of Diversifying ADRC Cohorts		Rosie Curiel Cid, PsyD 1Florida ADRC		
4:15 PM - 4:30 PM			15min	
Advances in Biomarkers of Alpha-Synuclein		Kathleen Poston, MD Stanford ADRC		
4:30 PM - 5:15 PM			45min	
	Renaud La Joie, PhD UCSF ADRC	Ganesh Babulal, OTD, PhD Washington University Knight		
Panel: Understanding Mixed Pathologies,	Rosie Curiel Cid, PsyD 1Florida ADRC	ADRC Astrid Suchy-Dicey, PhD		
Translation to Clinical Practice	Kathleen Poston, MD Stanford ADRC	University of Washington ADRC		
	Moderator: Gil Rabinovici, MD UCSF ADRC	Edward Lee, MD, PhD Penn ADRC		

NACC Session		Thursday, October 17
8:00 AM - 8:02 AM		2000
8:00 AM - 8:02 AM		2m
Welcome		Walter Kukull, PhD NACC
UDSv4 Launch: Data-Informed Timeline,	Tools, and Strategies	
8:02 AM - 8:07 AM		5m
Timeline & Approach		Sarah Biber, PhD NACC
8:07 AM - 8:12 AM		5m
General Resources		Jess Welch, MBA NACC
8:12 AM - 8:17 AM		5m
Clinical Resources		Cynthia Carlsson, MD, MS University of Wisconsin
8:17 AM - 8:22 AM		5m
EDC System Resources		Sudeshna Das, PhD Massachusetts ADRC
8:22 AM - 8:27 AM		5m
00 4	Sarah Biber, PhD NACC	Jess Welch, MBA NACC
Q&A	Cynthia Carlsson, MD, MS University of Wisconsin	Sudeshna Das, PhD Massachusetts ADRC
NACC Data Platform: A Next-Generation	Multimodal Data Integration, Interopability, Harmonization, a	and Access Platform
8:27 AM - 8:32 AM		5m
What's New and Where are We H	eaded?	Sarah Biber, PhD NACC
8:32 AM - 8:37 AM		5m
ADRC Portals: Empowering ADRC	Cs with Streamlined Data Submission and Access	Sarah Biber, PhD NACC
8:37 AM - 8:42 AM		5m
Launching the New NACCID Syst	tem	Jess Welch, MBA NACC
8:42 AM - 8:47 AM		5m
NACC Data Front Door: A One-St	op-Shop for ADRC Program Data	Sarah Biber, PhD NACC
8:47 AM - 8:52 AM		5m
Q&A	Jess Welch, MBA NACC	Sarah Biber, PhD NACC
	AGENDA CONTINUED ON NEXT PAGE	

NACC Session	On (cont.)	Thursday, October 17
Becoming More Multimodal a	and Expanding Interoperability	
8:52 AM - 8:57 AM		5mir
	eering Committee and Workgroups: and Standards for Fluid Biomarker Data for the ADRC Program	Kristen Russ, PhD NCRAD
8:57 AM - 9:02 AM		5min
Capturing ATN Across t	he ADRC Program	Gil Rabinovici, MD UCSF ADRC
9:02 AM - 9:10 AM		8min
Q&A	Kristen Russ, PhD NCRAD	Gil Rabinovici, MD UCSF ADRC
9:10 AM - 9:18 AM		8min
UDSv4 dVoice and Q&A		Rhoda Au, PhD Boston University ADRC
9:18 AM - 9:30 AM		12min
SCAN Update and Q&A		Bill Jagust, MD UC Berkeley

REC POSTER SESSION

9:30			

REC Poster Session (in-person)				
1	A Brief Semantic Paired Associates Test (B-SPAT) Differentiates Plasma P-tau217+ Amnestic Mild Cognitive Impairment from Cognitively Unimpaired Plasma P-tau217- Controls	Alexandra Ortega, PsyD 1Florida ADRC		
2	Alzheimer's Disease and Fine Motor Degeneration: Investigating Changes in Fine Motor Accuracy and Coordination Using a Novel Rodent Reaching Task	Jessica Verpeut, PhD Arizona ADRC		
3	Graphical Model Analysis of How Global Amyloid Influences Regional Tau Dynamics in PET Imaging	Meagan V. Lauber, BS, BA Boston University ADRC		
4	Hijacking of Mitochondria Propagates Neuroinflammation in Alpha-Synucleinopathy	Nikhil Panicker, PhD Cleveland ADRC		
5	From Text to Insight: Leveraging Unstructured Clinical Notes to Predict MMSE Scores in Patients with Alzheimer's Disease	Betina Idnay, PhD, RN Columbia University ADRC		
6	APOE4 Regulation of Nicotinic Receptor Function in the Hippocampus	Qing Cheng, MD, PhD Duke/UNC ADRC		
7	Alzheimer's Disease Polygenetic Risk in the LEADS Cohort	Kelly Nudelman, PhD Indiana ADRC		
8	Large-scale RNA-seq Mining Reveals Insights into TDP-43 Dysregulation in Neurodegeneration	Jon Ling, PhD Johns Hopkins ADRC		
9	Reliability of the Twin Mapping Methods in Alzheimer's Disease Clinical Trials	Chao-Yi Wu, PhD Massachusetts ADRC		
10	Association between Cognitive Stress Appraisal, Hair Cortisol Concentration, and Cognition in Cognitively Normal Older Adults: Preliminary Findings	Paula Aduen, PhD Mayo Clinic ADRC		
11	Lead Exposure and Incidence of Alzheimer's Disease and Related Dementias in the United States	Xin Wang, PhD, MPH Michigan ADRC		
12	Investigating the Roles of Dual-specificity phosphatase 4 (DUSP4) on Alzheimer's Disease and Major Depressive Disorder	Allen Pan Mount Sinai ADRC		
13	What Does Dementia Mean to You? Conceptualization of Dementia and Interest in Biomarker Disclosure in Pueblo Dwelling Older Adults	Katie Edwards, BA New Mexico ADRC		
14	Oligodendrocyte-Derived Carnosine Protects the CNS in Neurodegenerative Diseases	Benayahu Elbaz-Eilon, PhD Northwestern ADRC		
15	Examination of Sex-Dependent Sleep Disruptions and OSA Severity on Limbic System Integrity in Community-Dwelling Cognitively Unimpaired Older Adults.	Joshua Gills, PhD NYU ADRC		
16	Use of the Hybrid Model for Developing the Concept of Dementia Friendly in the Context of Hospitalization	Ellen Munsterman, MSN, APRN, AGCNS-BC Penn ADRC		
17	MIND Diet Association with Less Hippocampal Sclerosis and Hippocampal Neuronal Loss: A Community-Based Neuropathologic Study	Puja Agarwal, PhD Rush ADRC		
18	Association Between Hippocampal Microglia, LATE- NC, and Hippocampal Sclerosis in Older Adults	Sonal Agrawal, PhD Rush ADRC		
19	Preliminary Evaluation of Chronic Stressors in Hispanic Adults at Risk for Neurodegenerative Disease	Valentina Garbarino, PhD South Texas ADRC		
20	Myelin Modulation of Neuronal Activity in Alzheimer's Disease	Mable Lam, PhD Stanford ADRC		

RE	C POSTER SESSION (cont.)	Thursday, October 17 Republic Ballroom
21	The Gut Microbiome as a Therapeutic Target for Cognitive Aging and Alzheimer's Disease	Abbi Hernandez, PhD UAB ADRC
22	Association of Grip Strength with Cognitive Performance and Resilience in KHANDLE, STAR, and LifeAfter90	Alex Posis, PhD UC Davis ADRC
23	A Duty to Care: Male Perspectives on the Caregiver Role for Persons with Alzheimer's or Another Dementia	Michael Bueno, PhD, MSN, RN CNL UC Irvine ADRC
24	Associations of Regional White Matter Hyperintensity Patterns and Longitudinal Cognitive Decline	Lindsay J. Rotblatt, PhD UCSD ADRC
25	Associations of Bilingualism and Social Acculturation with Cognitive Testing Performance in Filipino Americans	Jessica de Leon, MD UCSF ADRC
26	Acute Cholesterol Consumption Negatively Impacts Brain Mitochondrial Function	Benjamin Kugler, PhD University of Kansas ADRC
27	Repetitive DNA in Alzheimer's Disease	Cody Steely, PhD University of Kentucky ADRC
28	Qualitative Analysis of Dementia Caregivers' Experiences with Lucidity	Quinton Cotton, PhD, MSSA University of Pittsburgh ADRC
29	Identification and Characterization of Novel Modifiers of Tauopathy in AD/ADRD	Randall Eck, PhD University of Washington
30	Cardiac Function is Associated with Fluid Biomarker Evidence of Adverse Brain Aging in Older Adults Without History of Clinical Dementia, Stroke, or Heart Failure	Hailey Kresge, BS Vanderbilt Exploratory ADRC
31	Early Alzheimer's Disease-Like Neuropathology in the Vervet Monkey: Relationships with Age and Physical Function	William Harrison, MD Wake Forest ADRC
32	The Association of Falls, Functional Outcomes, and Dementia Risk Symptoms in Adults with Down Syndrome	Selena Washington, PhD, MSPH, OTR/L Washington University Knight ADRC
33	Gut Microbiome Compositional and Functional Features Associate with Alzheimer's Disease Pathology	Jea Woo Kang, PhD Wisconsin ADRC

Data Core Session	Thursday, October 17	
10:45 AM - 10:55 AM		10min
NIAGADS Update - Engaging ADRC Researchers and Understanding Genetic Data Analysis Needs		Li-San Wang, PhD NIAGADS
10:55 AM - 11:10 AM		15min
Data Concierge: Making Center Data Findable and Available to the ADRD Research Ecosystem		Michael Lutz, PhD Duke/UNC ADRC
11:10 AM - 11:25 AM		15min
Novel Approaches to Sharing Data Alzheimer's Disease Clinical Trials	Gustavo Jimenez-Maggiora, PhD, MBA USC ATRI/ACTC	
11:25 AM - 11:40 AM		15min
Data Support Drives Outreach Recruitment and Engagement Success		Tina Lewandowski, EdD University of Kansas ADRC Jeffrey M. Burns, MD, MS University of Kansas ADRC
11:40 AM - 11:55 AM		15min
Leveraging Real-time Data Platforms to Advance Data- Driven Recruitment		Kelsie Full, PhD, MPH Vanderbilt Exploratory ADRC
11:55 AM - 12:15 PM		20min
Panel Q&A	Michael Lutz, PhD Duke/UNC ADRC Tina Lewandowski, EdD University of Kansas ADRC	Gustavo Jimenez-Maggiora, PhD, MBA USC ATRI/ACTC Kelsie Full, PhD, MPH Vanderbilt Exploratory ADRC Jeffrey M. Burns, MD, MS University of Kansas ADRC

CTF Session	Thursday, October 17			
2:15 PM - 2:25 PM		10min		
UDSv4 Pilot Survey Results & Timeline		Jessica Culhane, MS NACC		
2:25 PM - 3:10 PM		45min		
UDSv4 Pilot Panel	Moderator: Suzanne Schindler, MD, PhD Knight ADRC, Washington University in St. Louis Justin Barber, MS University of Kentucky ADRC Eric Steinberg, NP Boston University ADRC	Nicole Oliveira Penn ADRC Anna Campbell Sullivan, PsyD South Texas ADRC		
3:10 PM - 3:15 PM 30mi				
UDSv4 Neuropsych Battery Updates	Andrew Saykin, PsyD Indiana ADRC	Lisa Barnes, PhD Rush University ADRC		
3:15 PM - 3:45 PM 10min				
CTF Technology Workgroup Updates	Sudeshna Das, PhD Massachusetts ADRC	Sarah Biber, PhD NACC		

CLARiTI Session		Thursday, October 17
4:00 PM - 4:10 PM		10min
Scientific Impact of CLARiTI	Elizabeth Mormino, PhD Stanford ADRC	Sterling Johnson, PhD Wisconsin ADRC
4:10 PM - 4:25 PM		15min
Infrastructure: Updates & Impact		Sarah Biber, PhD NACC
4:25 PM - 4:30 PM		5min
Study Updates		Erin Chin Wisconsin ADRC
4:30 PM - 5:00 PM		30min
CLARiTI National Inclusion and Engagement Plan		Ozioma Okonkwo, PhD Wisconsin ADRC