# 2023 SPRING ADRC ADRC MEETING

# May 1st & 2nd, 2023 Hybrid Event Grand Hyatt Washington Hotel, Washington DC





MONDAY, MAY 1st				
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION
7:00 AM	8:00 AM	Breakfast	-	Constitution A
8:00 AM	9:30 AM	Administrators Session	Karyn Marsh, PhD	Constitution B-E
9:30 AM	9:45 AM	REC Session	Hussein Yassine, MD	Constitution B-E
9:45 AM	10:45 AM	REC Poster Session	Hussein Yassine, MD	Constitution A
10:45 AM	12:15 PM	Fostering Increased Inclusion Session	Monica Willis Parker, MD Laura Baker, PhD	Constitution B-E
12:15 PM	1:30 PM	Lunch Break	-	TBD
1:30 PM	3:25 PM	Directors Session - Part 1	Suzanne Craft, PhD	Constitution B-E
3:25 PM	3:45 PM	Break	-	Foyer/Constitution A
3:45 PM	5:30 PM	Directors Session - Part 2	Suzanne Craft, PhD	Constitution B-E
6:30 PM	9:30 PM	Centers' Reception	Alzheimer's Association	Offsite - TBD
		TUESDAY, MAY 2nd		
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION
7:00 AM	8:00 AM	Breakfast	-	Constitution A
8:00 AM	9:30 AM	NACC Session	Bud Kukull, PhD Sarah Biber, PhD	Constitution B-E
9:30 AM	9:50 AM	ACTC Session	Reisa Sperling, PhD	Constitution B-E
9:50 AM	10:15 AM	Networking Break / Snacks	-	Constitution A
10:15 AM	11:45 AM	Clinical Core Session	Howie Rosen, MD	Main Room
11:45 AM	1:45 PM	Lunch Break	-	On your own
12:00 PM	1:30 PM	NACC Steering Committee Meeting (invite only)	Sanjay Asthana, MD	Bulfinch/Renwick/Latrobe Room
1:45 PM	3:15 PM	Imaging Core Session	Elizabeth Mormino, PhD Emily Rogalski, PhD	Constitution B-E
3:15 PM	3:30 PM	Break	-	Foyer/Constitution A
3:30 PM	5:00 PM	Biomarker Core Session	Donna Wilcock, PhD	Constitution B-E
		WEDNESDAY, MAY 3rd		
START (ET)	END (ET)	SESSION	CHAIR(S)	IN-PERSON LOCATION
8:00 AM	1:00 PM	REC Mock Study Section (invite only)	Hussein Yassine, MD	Latrobe (breakfast provided)



#### **TABLE OF CONTENTS**

#### Day One - Monday, May 1st

Administrators Session	3
REC Session	3
REC Poster Session	3
Fostering Increased Inclusion Session	4
Directors Session	5

#### Day Two - Tuesday, May 2nd

NACC Session	7
ACTC Session	8
Clinical Core Session	8
Imaging Core Session	9
Biomarker Core Session	10

Monday, May 1st

2023 Hybrid Spring ADRC Meeting

#### **ADMINISTRATORS SESSION**

8:00 - 8:05am ET **5min Presentation** Karvn Marsh, PhD Welcome NYU ADRC 8:05 - 8:25am ET 15min Presentation, 5min Q&A New Therapies and Impact on Research: Jason Karlawish, MD Penn ADRC, Penn Memory Center Considerations for Administrators 8:25 - 8:45am ET 15min Presentation, 5min Q&A Measuring Progress **Cerise Elliott, PhD** NIA Insights for Measuring Progress NIA 8:45 - 9:05am ET 15min Presentation, 5min Q&A Measuring Progress Anne Arthur, BSN, MS, ANP-BC Automation of NIA ADRC Required Tables University of Kansas ADRC 9:05 - 9:15am ET Chad Murchison, PhD **Data Management and Sharing Plan Update UAB Exploratory ADRC** 9:15 - 9:30am ET **15min Presentation** Ari Bhaumik, CCRP Administrators Q&A University of Michigan ADRC

#### **REC SESSION**

9:30 - 9:45am ET

Update from the REC Steering Committee

9:45 - 10:45am ET

2023 Hybrid Spring ADRC Meeting Monday, May 1st

10min Presentation, 5min Q&A

Elizabeth Head, PhD UC Irvine ADRC

Minerva Carrasquillo, PhD Mayo Clinic ADRC

1hr (In-Person)

Details TBD

#### **REC Poster Session**

3

INCLUSION Clinical Research Parti	G INCREASED N SESSION icipation as a Catalyst for walth Outcomes in Diverse Population		2023 Hybrid Spring ADRC Meeting Monday, May 1st
10:45 - 10:53am			8mii
Introduction			<b>Laura Baker, PhD</b> Wake Forest University ADRC
10:53 - 11:05am			12mir
	stablishing Genuine Commur age Underserved Groups in A		<b>Monica Willis Parker, MD</b> Emory University, Goizueta ADRC
11:05 - 11:17am			12miı
	stablishing Genuine Commur age Underserved Groups in A		Gladys Maestre, MD, PhD South Texas ADRC
11:17 - 11:29am			12mii
	ices for Creating an Inclusive Staff and Investigators	Culture	<b>David Johnson, PhD</b> UC Davis ADRC
11:29 - 11:41am			12mir
	ices for Creating an Inclusive Staff and Investigators	Culture	Karen Graham, PhD Rush University ADRC
11:41 - 12:08pm			27mir
Panel Discussion	<b>Monica Willis Parker, MD</b> (moderator)	<b>Laura Baker, PhD</b> (moderator) Wake Forest University ADI	David Johnson, PhD UC Davis ADRC
	Èmory University, Goizueta ADRC	Gladys Maestre, MD, PhD South Texas ADRC	Karen Graham, PhD Rush University ADRC
12:08 - 12:15pm			7mii
Closing			Monica Willis Parker, MD Emory University, Goizueta ADRC

### **DIRECTORS SESSION**

2023 Hybrid Spring ADRC Meeting Monday, May 1st

1:30 - 1:40pm ET			10min
Introduction		Suzanne Craft, PhD Wake Forest University ADRC	
1:40 - 1:55pm ET			15min
NIA Update		<b>Amy Kelley, PhD</b> NIA	
1:55 - 2:10pm ET			15min
NIA Update: Division of Neuroscience		<b>Jennie Larkin, PhD</b> NIA	
2:10 - 2:30pm ET			20min
NIA Update: ADRC Program		<b>Nina Silverberg, PhD</b> NIA	
2:30 - 2:40pm ET			10min
NIA Q&A			
2:40 - 2:50pm ET			10min
NACC Update		<b>Walter Kukull, PhD</b> NACC	
2:50 - 3:00pm ET			10min
NCRAD Update		<b>Tatiana Foroud, PhD</b> NCRAD	
3:00 - 3:10pm ET			10min
NIAGADS Update		<b>Li-San Wang, PhD</b> NIAGADS	
3:10 - 3:20pm ET			10min
NACC, NCRAD, NIAGADS Q&A			
3:20 - 3:25pm ET			5min
Award Announcement		Suzanne Craft, PhD Wake Forest University ADRC	
3:25 - 3:45pm ET			20min
	BREAK		
AGEI	NDA CONTINUED ON NEXT PAGE		

# **DIRECTORS SESSION (cont.)**

2023 Hybrid Spring ADRC Meeting Monday, May 1st

3:45 - 4:05pm ET 20min Presentation, 5min			
Achieving Diversity in Clinical Trials: Ch	Rema Raman, PhD UCSD Shiley-Marcos ADRC		
4:05 - 4:30pm ET	20min Presentation, 5min		
Clinical Trial Design in the Era of Approx Modifying Therapies	<b>Josh Grill, PhD</b> UC Irvine ADRC		
4:30 - 4:40pm ET		10min	
Introduction - New and Imminent Therapies: Impact on AD Research		Suzanne Craft, PhD Wake Forest University ADRC	
4:40 - 5:25pm ET		45min	
	<b>Suzanne Craft, PhD</b> (Moderator) Wake Forest University ADRC	<b>Ron Petersen, MD, PhD</b> ADNI; Mayo Clinic ADRC	
Panel - New and Imminent Therapies: Impact on AD Research	<b>Randall Bateman, MD</b> DIAN, Washington University, Knight ADRC	<b>Liana Apostolova, MD</b> LEADS; Indiana University ADRC	
	NACC Panelist TBD	<b>Reisa Sperling, MD</b> ACTC MPI; Massachusetts ADRC	
5:25 - 5:30pm ET		5min	
Closing Remarks		Suzanne Craft, PhD Wake Forest University ADRC	

# NACC SESSION

2023 Hybrid Spring ADRC Meeting Tuesday, May 2nd

8:00 - 8:30am ET	25min presentation & 5min Q&A
General NACC Update: NACC Modernization and the New NACC Data Platform	Sarah Biber, PhD NACC
General NACC Update: UDSv4 Update	<b>Melissa Lerch, PhD</b> NACC
General NACC Update: ADRC Portals	<b>Ben Keller, PhD</b> NACC
8:30 - 8:35am ET	5min
NACC Collaborations: SCAN (current)	Elizabeth Mormino, PhD Stanford ADRC
8:35 - 8:40am ET	5min
NACC Collaborations: EDC Workgroup (current)	Sudeshna Das, PhD Massachusetts ADRC
8:40 - 8:45am ET	5min
NACC Collaborations: ALZ-NET (future)	Gil Rabinovici, MD UCSF ADRC
8:45 - 8:50am ET	5min
NACC Collaborations: Q&A	
8:50 - 9:00am ET	10min
The Power of NACC Data: TBD	Vijaya Kolachalama, PhD Boston University ADRC
9:00 - 9:10am ET	10min
The Power of NACC Data: TBD	<b>Narges Razavian, PhD</b> NYU ADRC
9:10 - 9:20am ET	10min
The Power of NACC Data: TBD	<b>Tim Hohman, PhD</b> Vanderbilt Exploratory ADRC
9:20 - 9:30am ET	10min
The Power of NACC Data: Q&A	

#### **ACTC SESSION**

Synergy Between ADRCs and

**Alzheimer Clinical Trial Consortium (ACTC) Initiatives** 

9:30 - 9:50am ET

2023 Hybrid Spring ADRC Meeting Tuesday, May 2nd

20min Presentation

Paul Aisen, MD ACTC MPI

**Reisa Sperling, MD** ACTC MPI; Massachusetts ADRC

**Ron Petersen, MD, PhD** ACTC MPI; Mayo Clinic ADRC

Laurie Ryan, PhD NIA

CLINICAL CORE SESSION Mild Behavioral Impairment and Early Neuropsychiatric Symptoms	2023 Hybrid Spring ADRC Meeting Tuesday, May 2nd
10:15 - 10:20am ET	5min
Introduction	Howie Rosen, MD UCSF ADRC
10:20 - 10:45am ET	20min Presentation, 5min Q&A
MBI, Prognosis, and Biomarkers	Zahinoor Ismail, MD, FRCPC University of Calgary
10:45 - 11:10am ET	20min Presentation, 5min Q&A
Variation in MBI and Neuropsychiatric Symptoms Across Disease	Howie Rosen, MD UCSF ADRC Bruce Miller, MD UCSF ADRC
11:10 - 11:35am ET	20min Presentation, 5min Q&A
Separating Psychiatric from Degenerative	<b>Jennifer Gatchel, MD, PhD</b> Massachusetts ADRC
11:35 - 11:45am ET	10min
Discussion	

2023 Hybrid Spring ADRC Meeting

#### **IMAGING CORE SESSION**

Tuesday, May 2nd 1:45 - 2:00pm ET Program Updates Cerise Elliott, PhD **Update on Imaging Administrative Supplements** NIA 2:00 - 2:05pm ET 5min Program Updates Sarah Biber, PhD **NACC Update** NACC 2:05 - 2:11pm ET 6min Harmonization of MRI and PET Data: Challenges, Solutions, and Relevance to an Era of New AD therapeutics Dana Tudorascu, PhD Introduction University of Pittsburgh ADRC 2:11 - 2:23pm ET 12min Harmonization of MRI and PET Data: Challenges, Solutions, and Relevance to an Era of New AD therapeutics Russell (Taki) Shinohara, PhD **MRI Harmonization** Penn ADRC / Penn Memory Center 2:23 - 2:35pm ET 12min Harmonization of MRI and PET Data: Challenges, Solutions, and Relevance to an Era of New AD therapeutics **Bill Jagust, MD PET Harmonization UC Berkeley** 2:35 - 2:45pm ET Harmonization of MRI and PET Data: Challenges, Solutions, and Relevance to an Era of New AD therapeutics Harmonization of MRI & PET Data Q&A 2:45 - 2:50pm ET 5min Recruitment of Underrepresented Groups into Neuroimaging Studies: Site Specific Experiences from Imaging Core Leaders Charles DeCarli, MD **Diverse VCID** UC Davis ADRC 2:50 - 2:55pm ET 5min Recruitment of Underrepresented Groups into Neuroimaging Studies: Site Specific Experiences from Imaging Core Leaders **Emily Rogalski, PhD** SuperAging U19 Northwestern ADRC 2:55 - 3:00pm ET 5min Recruitment of Underrepresented Groups into Neuroimaging Studies: Site Specific Experiences from Imaging Core Leaders Ann Cohen, PhD Pitt ADRC and PET University of Pittsburgh ADRC 3:00 - 3:15pm ET Ann Cohen, PhD University of Pittsburgh ADRC Charles DeCarli, MD Panel Discussion UC Davis ADRC **Emily Rogalski, PhD** Northwestern ADRC

Tuesday, May 2nd

### **BIOMARKER CORE SESSION**

Biomarker Considerations in the Era of Disease-Modifying Therapies

3:30 - 3:38pm ET

**Biomarker Survey Update** 

3:38 - 3:45pm ET

**NCRAD Biomarker Lab Update** 

3:45 - 4:05pm ET

Amyloid-Lowering Antibodies Effect on Plasma and CSF Biomarkers What Does it Mean and How Can We Use it in the Clinic?

4:05 - 4:25pm ET

Discussion of Next Steps for Implementing AD Blood Biomarkers in the Community

4:25 - 4:45pm ET

4:45 - 5:00pm ET

Q&A

**Examining ATN-Defined Biomarkers Among Diverse Populations** Data from the HABS-HD Study 2

**Randall Bateman, MD** 

Michelle Mielke, PhD Wake Forest University ADRC

20mir

Sid O'Bryant, PhD University of North Texas Health Science Center

#### 15min

Randall Bateman, MD Washington University, Knight ADRC

Michelle Mielke, PhD Wake Forest University ADRC

> Sid O'Bryant, PhD University of North Texas Health Science Center

Donna Wilcock, PhD University of Kentucky ADRC

Jeff Dage, PhD NCRAD, Indiana University ADRC

Donna Wilcock, PhD University of Kentucky ADRC

2023 Hybrid Spring ADRC Meeting

7min

**Jeff Dage, PhD** NCRAD, Indiana University ADRC

Washington University, Knight ADRC